MINDEF AKAN PEROLEH 8 JET PEJUANG F-35A; NAIK TARAF PLATFORM SEDANG DIJALANKAN

Actions
https://www.mindef.gov.sg/web/wcm/connect/pioneer/da4f145f-a49a-4a28-9b53-02b98bbcf73a/28feb24_news1_photo1.jpg?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE.Z18_1QK41482LG0G10Q8NM8IUA1051-da4f145f-a49a-4a28-9b53-02b98bbcf73a-oYYmJm- /web/wcm/connect/pioneer/da4f145f-a49a-4a28-9b53-02b98bbcf73a/28feb24_news1_photo1.jpg?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE.Z18_1QK41482LG0G10Q8NM8IUA1051-da4f145f-a49a-4a28-9b53-02b98bbcf73a-oYYmJm- /web/portal/pioneer/article/feature-article-detail/ops-and-training/2024-Q1/malay/28feb24_news1_ms
28feb24_news1_ms /web/portal/pioneer/article/feature-article-detail/ops-and-training/2024-Q1/malay/28feb24_news1_ms
28 Feb 2024 | OPS & TRAINING

MINDEF AKAN PEROLEH 8 JET PEJUANG F-35A; NAIK TARAF PLATFORM SEDANG DIJALANKAN

Pemerolehan lapan jet pejuang F-35A baharu, sebagai tambahan kepada 12 jet pejuang F-35B yang diumumkan sebelum ini, merupakan sebahagian daripada pelaburan jangka panjang yang stabil untuk membina SAF yang kukuh.

//KISAH TEO JING TING /FOTO PIONEER PHOTOGRAPHERS

F-35A (gambar) akan melengkapkan keupayaan berlepas landasan pendek dan mendarat menegak F-35B untuk menyediakan fleksibiliti operasi yang lebih luas untuk RSAF di Singapura yang kekurangan tanah. [Foto: Lockheed Martin]
English 华文
English 华文

Kementerian Pertahanan (MINDEF) sedang memperoleh lapan jet pejuang F-35A baharu, tambahan kepada 12 jet pejuang F-35B yang dibeli dan diumumkan sebelum ini.

Direka bentuk untuk daya ketahanan yang lebih tinggi dan keupayaan untuk membawa muatan berkapasiti lebih tinggi, varian F-35A akan melengkapkan keupayaan berlepas landasan pendek dan mendarat menegak F-35B untuk menyediakan kefleksibelan operasi yang lebih luas di Singapura yang menghadapi kekurangan tanah.  

Jet pejuang baharu ini akan menggantikan F-16 milik Angkatan Tentera Udara Republik Singapura (RSAF), yang akan ditarik secara progresif mulai pertengahan tahun 2030-an, kata Menteri Pertahanan Dr Ng Eng Hen semasa Perbahasan Jawatankuasa Perbekalan tentang belanjawan pertahanan di Parlimen pada 28 Feb.

Armada pejuang masa depan

Dalam perkembangan terkini garis masa pemerolehan, Dr Ng menerangkan Angkatan Bersenjata Singapura (SAF) akan menerima empat jet pejuang F-35B pertama pada 2026, dan lapan lagi pada 2028.

Jet pejuang F-35A dijangka akan tiba pada 2030.

Ini bererti RSAF akan mengendalikan F-35A, F-35B dan F-15SG selepas F-16 bersara.

Pemerolehan ini merupakan sebahagian daripada pelaburan pertahanan lestari SAF selama ini.

"Perbelanjaan pertahanan jangka panjang yang stabil membolehkan platform dan keupayaan untuk matang mengikut garis masa yang diperlukan, bagi menambah sinergi dan meraih kecekapan," kata Dr Ng.

Meskipun perbelanjaan pertahanan meningkat sebanyak 2.5 peratus tahun ini, beliau perasan ia adalah disebabkan MINDEF sedang memulakan semula projek dan aktiviti yang tergendala semasa pandemik COVID-19 secara beransur-ansur.

Jet pejuang F-16 telah menerima peningkatan pertengahan hayat untuk memastikan ia sedia beroperasi sehingga pertengahan tahun 2030-an. Digambarkan adalah jet pejuang F-16 yang dinaik taraf membuat penampilan sulung mereka semasa Latihan Forging Sabre tahun lepas.

Daya ketahanan & kapasiti beban bayar yang lebih tinggi

Dilengkapi dengan kipas lif, jet pejuang F-35B membolehkan pesawat itu berlepas dalam jarak yang sangat pendek dan membuat pendaratan menegak di kawasan yang lebih kecil daripada landasan konvensional.

Tetapi, ini bererti jet tersebut mempunyai kapasiti bahan api yang kurang dan beban bayar yang lebih kecil berbanding varian F-35A.

Dengan keupayaan berlepas dan mendarat yang konvensional, F-35A mempunyai kapasiti bahan api dalaman yang lebih besar dan boleh membawa muatan senjata yang lebih tinggi iaitu melebihi  8,100kg, kata Leftenan Kolonel (LTC) Zhang Jianwei dalam taklimat media pada 26 Feb.

Ketua Pejabat Projek Pejuang Generasi Seterusnya yang berusia 41 tahun dari Jabatan Pelan Udara RSAF menjelaskan sejumlah besar tempahan di seluruh dunia telah mengekalkan harga jet pejuang F-35 yang kompetitif.

Dilengkapkan dengan teknologi selinap yang kurang cerap, jet pejuang F-35A boleh mengelak daripada pengesanan musah dengan lebih bagus dan beroperasi tanpa dikesan dalam persekitaran konflik.

Pesawat itu juga mempunyai set penderia dan peranti komunikasi yang canggih untuk menarik dan berkongsi maklumat daripada sensor papan Ia boleh mencipta dan berkongsi gambaran situasi udara bersepadu dengan aset mesra sekeliling, untuk menyerlahkan kesedaran situasi dan kemandirian mereka.

"Dengan mengendalikan kedua-dua varian (F-35), RSAF boleh memenuhi rangkaian keperluan operasi kami dengan lebih baik dalam mempertahankan langit Singapura," kata LTC Zhang.

Impeccable, kapal selam kelas Invincible pertama RSN, kembali ke Singapura pada 2023 dan akan ditugaskan pada akhir tahun ini.

Memperkukuh maritim & keupayaan tanpa pemandu Singapura

Di pinggir laut, Impeccable, kapal selam kelas Invincible pertama Tentera Laut Republik Singapura (RSN), akan ditugaskan pada akhir tahun ini, kata Dr Ng.

Kapal selam keempat dan terakhir akan dilancarkan pada  tahun yang sama di Kiel, Jerman.

Buatan tersuai untuk keperluan RSN dan Singapura, keempat-empat kapal selam itu dijangka beroperasi di perairan Singapura menjelang 2028.

Kapal Permukaan Tanpa Pemandu RSN akan beroperasi sepenuhnya tahun ini untuk mengawal perairan Singapura.

Dalam bidang keupayaan tanpa pemandu, Kapal Permukaan Tanpa Pemandu (USV) RSN akan beroperasi sepenuhnya pada tahun ini. Kapal-kapal ini akan membuat perondaan di Selat Singapura bersama dengan Kapal Misi Littoral.

USV ini berautonomi sepenuhnya dan boleh mengemudi laluan perkapalan Singapura yang sibuk, kata Dr Ng.

Dan menjelang separuh kedua 2024, kapal Tentera Laut akan dilengkapkan dengan Kenderaan Udara Tanpa Pemandu (UAV) Jarak Dekat untuk memperluaskan jarak pengawasan mereka.

Penggunaan UAV juga akan disebarkan kepada askar Tentera, kata Dr Ng. "(Mikro-UAV) akan menjadi aset askar berjalan kaki untuk pengawasan jarak yang terakhir."

Bertahan di darat & ruang siber

Di darat, Kenderaan Berpantau Berperisai Generasi Seterusnya Tentera (ATC) akan dimasukkan dalam perkhidmatan.

Kenderaan ini menawarkan lebih perlindungan dan mobiliti, dan akan menggantikan kenderaan berpantau sokongan perkhidmatan tempur BV206 yang lebih lama dan beroperasi bersama Kenderaan Berpantau Semua Rupabumi Bronco, kata Dr Ng.

Kenderaan Berpantau Berperisai Generasi Seterusnya Tentera akan dibawa ke dalam perkhidmatan.

Senjata Angkatan Tentera Darat juga akan dipertingkatkan dengan Howitzer Generasi Seterusnya.

Muat sendiri untuk menembak dengan lebih pantas, aset baharu ini memerlukan kurang daripada 60 peratus tenaga manusia berbanding Field Howitzer 2000 yang lebih lama.

Dalam domain siber, Perkhidmatan Digital dan Perisikan yang dibentuk baru-baru ini terus membina keupayaannya sambil bekerja bersama dengan agensi negara lain untuk mempertahankan daripada ancaman siber.

Apabila rangkaian digital SAF siap pada 2026, ia akan membolehkan pembela siber melakukan skala serta meningkatkan kekompleksan dan realisme ke dalam latihan mereka dalam domain digital, kata Dr Ng.

Menurut beliau lagi, SAF telah banyak melabur dalam membina kemudahan latihan baharu yang canggih – seperti SAFTI City yang akan datang – dan memperluas bidang latihan di luar negara. Ia bertujuan menjadikan latihan lebih realistik dan berkesan untuk anggota tentera lelaki dan wanita.

"Secara keseluruhannya, di mana ia melibatkan perkakasan dan sistem untuk SAF, perbelanjaan pertahanan kami yang stabil telah membina SAF, iaitu memodenkan dan berkesan dengan rangkaian penuh keupayaan untuk menentang ancaman di udara, darat, laut dan ruang siber."

Tags 2023-ops
Suggested Reading
训练将在全新的新加坡武装部队军训城和战斗回路中开始
Cover story
训练将在全新的新加坡武装部队军训城和战斗回路中开始
OPS & TRAINING
28-Feb-24

从今年开始,随着三个新的器件化作战训练场和新加坡武装部队军训城的逐步开放,士兵们将能够进行更真实、更有效地训练。

LATIHAN AKAN BERMULA DI BANDAR SAFTI BAHARU & LITAR MEDAN TEMPUR
Cover story
LATIHAN AKAN BERMULA DI BANDAR SAFTI BAHARU & LITAR MEDAN TEMPUR
OPS & TRAINING
28-Feb-24

Mulai tahun ini, anggota tentera akan dapat berlatih dengan lebih realistik dan berkesan apabila tiga Litar Pertempuran Berinstrumen baharu dan Bandar SAFTI dibuka secara progresif.

Training set to begin in new SAFTI City & battle circuits
Cover story
Training set to begin in new SAFTI City & battle circuits
OPS & TRAINING
28-Feb-24

Starting this year, soldiers will be able to train more realistically and effectively as three new Instrumented Battle Circuits and SAFTI City progressively open up.

国防部购置8架F-35A战斗机;平台升级步入正轨 Feature
国防部购置8架F-35A战斗机;平台升级步入正轨
OPS & TRAINING
28-Feb-24

除了之前宣布购置12架F-35B外,还购置了8架全新的F-35A战斗机,这是建设强大新加坡武装部队的稳定、长期投资的一部分。

MINDEF to acquire 8 F-35A fighter jets; platform upgrades on track Feature
MINDEF to acquire 8 F-35A fighter jets; platform upgrades on track
OPS & TRAINING
28-Feb-24

The acquisition of eight new F-35A fighter planes, in addition to 12 F-35Bs previously announced, are part of a steady, long-term investment to build a strong SAF.

新加坡武装部队医疗小组支持新加坡向加沙提供的援助工作
新加坡武装部队医疗小组支持新加坡向加沙提供的援助工作
OPS & TRAINING
05-Feb-24

Nazirul中校(医生)和 Jimmy Woo三级军事专才很高兴他们能够在新加坡对加沙的人道主义援助工作中起到一定作用。

PASUKAN PERUBATAN SAF MENYOKONG SUMBANGAN BANTUAN S'PURA KEPADA GAZA
PASUKAN PERUBATAN SAF MENYOKONG SUMBANGAN BANTUAN S'PURA KEPADA GAZA
OPS & TRAINING
05-Feb-24

LTC (Dr) Nazirul dan ME3 Jimmy Woo berasa gembira kerana dapat memainkan peranan menghulurkan bantuan kemanusiaan Singapura untuk Gaza.

SAF medical team supporting S'pore aid contributions to Gaza
SAF medical team supporting S'pore aid contributions to Gaza
OPS & TRAINING
05-Feb-24

LTC (Dr) Nazirul Hannan Bin Abdul Aziz and ME3 Jimmy Woo, who recently returned from their deployment in Egypt, share their experiences providing medical assistance to casualties from Gaza.

为新加坡空军部队飞行员优化视觉功能
为新加坡空军部队飞行员优化视觉功能
OPS & TRAINING
26-Jan-24

有近视的飞行员候选人可以选择接受赞助的眼科矫正手术。