LATIHAN AKAN BERMULA DI BANDAR SAFTI BAHARU & LITAR MEDAN TEMPUR

Actions
https://www.mindef.gov.sg/web/wcm/connect/pioneer/5494a2d5-5b8d-48cf-b9cc-78d95049798c/28feb24_news2-thumbnail_a.jpg?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE.Z18_1QK41482LG0G10Q8NM8IUA1051-5494a2d5-5b8d-48cf-b9cc-78d95049798c-oYYmEJI /web/wcm/connect/pioneer/5494a2d5-5b8d-48cf-b9cc-78d95049798c/28feb24_news2-thumbnail_a.jpg?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE.Z18_1QK41482LG0G10Q8NM8IUA1051-5494a2d5-5b8d-48cf-b9cc-78d95049798c-oYYmEJI /web/portal/pioneer/article/cover-article-detail/ops-and-training/2024-Q1/malay/28feb24_news2_ms
/web/portal/pioneer/article/cover-article-detail/ops-and-training/2024-Q1/malay/28feb24_news2_ms
28feb24_news2_ms
28 Feb 2024 | OPS & TRAINING

LATIHAN AKAN BERMULA DI BANDAR SAFTI BAHARU & LITAR MEDAN TEMPUR

Mulai tahun ini, anggota tentera akan dapat berlatih dengan lebih realistik dan berkesan apabila tiga Litar Pertempuran Berinstrumen baharu dan Bandar SAFTI dibuka secara progresif.

//KISAH TEO JING TING /FOTO PIONEER PHOTOGRAPHERS

English 华文
English 华文

Walaupun Angkatan Bersenjata Singapura (SAF) telah membina rangkaian keupayaan moden untuk membanteras ancaman udara, darat, laut dan alam siber, hakikatnya, kekuatannya hanya setakat daya kekuatan rakyatnya.

Memandangkan hal ini, SAF telah membuat pelaburan besar dalam membina infrastruktur untuk melatih Anggota Kerahan Perkhidmatan Negara dan Anggota Regular, kata Menteri Pertahanan Dr Ng Eng Hen.

Beliau berucap di Perbahasan Jawatankuasa Perbekalan tentang belanjawan pertahanan di Parlimen pada 28 Feb.

Anggota Kerahan Perkhidmatan Negara akan memulakan latihan dalam Fasa 1 Bandar SAFTI apabila ia dibuka untuk latihan tahun ini.
Mensimulasikan persekitaran bandar yang realistik, bandar ini menampilkan pelbagai ciri-ciri bangunan seperti bangunan bertingkat tinggi yang saling bersambung, stesen bas, stesen MRT dan tempat letak kereta bertingkat.

Infrastruktur ini termasuk Fasa 1 Bandar SAFTI, serta tiga Litar Medan Tempur Diperalatkan (iBAC), yang akan dibuka secara progresif untuk latihan tahun ini.

Menurut LTC Lim (kanan), keupayaan sistem sasaran "menembak kembali" akan mengasah respons taktikal askar dan meningkatkan prestasi pertempuran mereka. Semasa latihan, anggota tentera akan mengenakan Sistem Pertempuran Taktikal laser (dipakai oleh askar di sebelah kiri) sebelum menyerang sasaran mereka.

Keupayaan "menembak kembali" sasaran pintar

Yang pertama daripada tiga iBAC yang akan disediakan ialah Litar Tempur Bandar Murai (MUBC).

Terletak dalam kawasan yang sama dengan Kemudahan Latihan Bandar Murai, MUBC dilengkapi dengan sistem sasaran pintar "tembak kembali" (SBS) dan kesan medan tempur yang realistik untuk mewujudkan persekitaran latihan penyerapan.

Dengan SBS, sasaran boleh menembak ke arah askar dan juga ditembak, kata Leftenan Kolonel (LTC) Lim Zhifeng di taklimat media pada 27 Feb.

Ketua Cawangan Pembangunan Keupayaan Latihan dari Panglima Markas Latihan dan Doktrin Tentera yang berusia 41 tahun itu menjelaskan pentingnya keupayaan ini untuk mengasah respons taktikal anggota tentera dan meningkatkan prestasi pertempuran mereka.

Semasa latihan, askar akan memakai Sistem Pertempuran Taktikal (TES) berasaskan laser sebelum mencapai sasaran mereka. Sasaran ini akan mengeluarkan bunyi dan cahaya untuk mensimulasikan tembakan ke arah anggota tentera.

Sasaran Manusia 2D Statik boleh flip atas dengan pantas atau berpusing untuk mensimulasikan pertempuran terkejut.
Sasaran Mannequin 3D boleh berdiri, duduk, mencangkung, melutut dan boleh mensimulasikan musuh dalam postur bertarung yang berbeza.

Sasaran statik, bergerak & maya

Terdapat sejumlah empat jenis sasaran SBS yang berbeza - Sasaran Manusia 2D Statik, Sasaran Mannequin 3D Statik, Sasaran Manusia 3D Mudah Alih dan Sistem Avatar Maya.

Direka untuk memberi kefleksibelan kepada yang dikerah dalam ruang terbatas, Sasaran Manusia 2D Statik boleh flip atas dengan pantas atau berpusing untuk meniru pergerakan pertempuran terkejut. Ia juga boleh meniru haba badan, membolehkan anggota tentera untuk melatih dengan Peralatan Tempur Malam mereka.

Sasaran Mannequin 3D, yang juga mengeluarkan "human thermal signature", boleh berdiri, duduk, mencangkung, melutut dan meniarap – seperti musuh dalam postur berperang yang berbeza.

Sasaran Manusia 3D Mudah Alih, yang bergerak dan mempunyai keupayaan menembak kembali, meniru rondaan dan bala bantuan musuh.

Sasaran Manusia 3D Mudah Alih ialah sasaran pada roda yang bertujuan untuk mensimulasikan rondaan musuh dan tenaga  bantuan. Dengan pergerakan berdasarkan laluan yang dirancang, ia boleh beroperasi pada kelajuan sehingga 10kmj.

Ia juga dilengkapkan dengan ciri-ciri keselamatan. Ini termasuk penggunaan Pengesanan dan Penjulat Cahaya untuk mengelakkan perlanggaran, serta butang henti kecemasan fizikal yang mudah diakses.

VAS boleh dikonfigurasikan untuk menampilkan pelbagai senario kompleks pada skrin, seperti mempunyai tebusan dan musuh dalam persekitaran dapur.

Yang terakhir daripada empat ialah Sistem Avatar Maya (VAS).

Boleh dikonfigurasikan dengan siri senario yang boleh ditukar ganti dan kompleks, VAS menampilkan beberapa situasi tebusan dan musuh, malah boleh disesuaikan berdasarkan respons pasukan latihan.

Watak video pada skrin juga disepadukan dengan keupayaan SBS, membenarkan mereka "menembak" kembali ke arah anggota tentera.

"Dengan musuh yang berbilang, VAS melatih anggota tentera untuk membuat keputusan dalam persekitaran operasi yang dinamik," jelas LTC Lim.

Kesan medan tempur yang selamat & realistik

Sebagai sebahagian daripada meningkatkan realisme latihan, MUBC juga melibatkan deria melalui penggunaan Simulator Kesan Medan Tempur (BES). Ini adalah untuk mengelak daripada bergantung pada isyarat lisan daripada pengajar atau penggunaan piroteknik.

BES mensimulasikan pemandangan, bunyi dan kesan yang mungkin dihadapi oleh anggota tentera dalam situasi tempur – seperti letupan, asap dan ditembak.

Daripada penjana asap bukan toksik berasaskan air kepada kilasan muncung yang serupa mesingan, ini akan membantu membentuk naluri anggota tentera dalam persekitaran yang realistik lagi selamat, kata LTC Lim.

Mengguna analisis data dan mampu mengawal sasaran dan BES dari jauh, EXCON membolehkan perancangan dan pemantauan sesi latihan yang lebih berkesan. Digambarkan ialah B-CON, iaitu versi desktop EXCON.

Mengguna data untuk maklum balas berasaskan bukti

Semua sasaran dan kesan latihan yang baharu dan diperbaik ini turut disertakan dengan alat penjelasan yang sama canggih.

Sistem Kawalan Latihan (EXCON) mengguna analitik data serta alat penjelasan berpusatkan pengguna untuk menyediakan maklum balas yang tepat pada masanya dan objektif.

Ia merangkumi dua sistem – Battle Circuit EXCON Litar Medan Tempur (B-CON) dan Pengajar EXCON (I-CON).

Yang pertama ialah versi desktop EXCON dan membolehkan perancangan dan pemantauan sesi latihan. Yang terakhir ialah versi tablet yang membolehkan pengajar mengawal sasaran dan BES dari jauh.

Versi tablet EXCON, yang bergelar I-CON, membolehkan jurulatih mendapat akses masa nyata kepada data prestasi latihan anggota tentera mereka.

Selain merekod pemerhatian latihan, I-CON menyediakan akses masa nyata kepada data prestasi latihan. Umpamanya, ia menunjukkan bilangan korban, ketepatan tembakan dan masa diambil untuk melengkapkan latihan, untuk memberi penjelasan tepat pada masanya.

Pengajar juga boleh memainkan semula pergerakan anggota  tentera, membolehkan data dan pembelajaran berasaskan bukti secara spontan.

"MUBC menawarkan kaedah latihan yang pintar dan interaktif, dengan realisme dan hasil latihan yang dipertingkat. Paling penting, ia membolehkan kami mengendalikan latihan dengan selamat," kata LTC Lim.

Pasukan tentera akan memulakan latihan di MUBC mulai April, manakala dua iBAC lagi di Ama Keng dan Pasir Laba akan siap menjelang pertengahan 2024.

MUBC berfokus kepada operasi bandar sedangkan kemudahan di Ama Keng adalah untuk latihan platform. iBAC di Pasir Laba akan melatih anggota tentera khususnya untuk operasi hutan.

Apabila bersedia, sebanyak 22,000 anggota tentera akan berlatih di setiap tapak dalam setahun.

Kawasan latihan yang besar di Kawasan Latihan Shoalwater Bay membolehkan SAF menjalankan latihan bersepadu berskala besar yang tidak boleh dilakukan di Singapura.

Saiz kawasan latihan 10 kali ganda saiz Singapura

Di Australia, pengembangan Kawasan Latihan Shoalwater Bay (SWBTA) telah hampir selesai.

Pada tahun lepas, hampir 4,300 warga kerja dan 450 platform dikerahkan ke SWBTA oleh SAF untuk edisi terbesar Latihan Wallaby.

Dengan kawasan latihan yang diperluaskan, skala Latihan Wallaby tahun ini akan bertambah hampir 50 peratus, kata Dr Ng semasa perbahasan belanjawan.

Tempoh latihan juga akan ditambah – daripada enam hingga sembilan minggu.

Dengan pembangunan Kawasan Latihan Greenvale yang terletak bersebelahan, gabungan kawasan latihan akan membentuk 10 kali ganda saiz Singapura.

Ini bererti SAF boleh menempatkan sehingga 14,000 warga kerja dan 2,400 kenderaan serta peralatan setiap tahun di Australia, tambah Dr Ng.

Pengembangan SWBTA juga menawarkan kemudahan pentadbiran dan perubatan yang baharu dan lebih baik untuk warga SAF.

Bersedia untuk gangguan

Dari segi digital, Dr Ng menyatakan rangkaian digital SAF yang akan siap pada 2026, membolehkan Perkhidmatan Digital dan Perisikan (DIS) berkembang di samping  menambah kekompleksan dan realisme terhadap latihan untuk pembela sibernya.

Pada November lalu, DIS menganjurkan Latihan Pertahanan Infrastruktur Kritikal (CIDeX). Lebih 200 pembela siber daripada 26 agensi kebangsaan menyertai edisi kedua latihan tersebut; yang pertama diadakan pada 2022.

Menangkis serangan terhadap pengagihan air, kuasa dan sistem telekomunikasi 5G, pembela siber ini menggunakan fikiran dan kemahiran mereka untuk melindungi infrastruktur kritikal.

Dalam ucapan perbahasan belanjawannya, Dr Ng menekankan keperluan untuk SAF melabur bukan sahaja dalam menaik taraf platform dan keupayaannya, tetapi juga warga kerjanya.  "Jika warga Singapura mahu atau tidak boleh mempertahankan Singapura, tidak ada penahannya.

"SAF yang kuat bertindak sebagai pencegah pencerobohan terhadap kami dan menjauhkan kenekatan."

Tags 2023-ops
Suggested Reading
训练将在全新的新加坡武装部队军训城和战斗回路中开始
Cover story
训练将在全新的新加坡武装部队军训城和战斗回路中开始
OPS & TRAINING
28-Feb-24

从今年开始,随着三个新的器件化作战训练场和新加坡武装部队军训城的逐步开放,士兵们将能够进行更真实、更有效地训练。

Training set to begin in new SAFTI City & battle circuits
Cover story
Training set to begin in new SAFTI City & battle circuits
OPS & TRAINING
28-Feb-24

Starting this year, soldiers will be able to train more realistically and effectively as three new Instrumented Battle Circuits and SAFTI City progressively open up.

国防部购置8架F-35A战斗机;平台升级步入正轨 Feature
国防部购置8架F-35A战斗机;平台升级步入正轨
OPS & TRAINING
28-Feb-24

除了之前宣布购置12架F-35B外,还购置了8架全新的F-35A战斗机,这是建设强大新加坡武装部队的稳定、长期投资的一部分。

MINDEF AKAN PEROLEH 8 JET PEJUANG F-35A; NAIK TARAF PLATFORM SEDANG DIJALANKAN Feature
MINDEF AKAN PEROLEH 8 JET PEJUANG F-35A; NAIK TARAF PLATFORM SEDANG DIJALANKAN
OPS & TRAINING
28-Feb-24

Pemerolehan lapan jet pejuang F-35A baharu, sebagai tambahan kepada 12 jet pejuang F-35B yang diumumkan sebelum ini, merupakan sebahagian daripada pelaburan jangka panjang yang stabil untuk membina SAF yang kukuh.

MINDEF to acquire 8 F-35A fighter jets; platform upgrades on track Feature
MINDEF to acquire 8 F-35A fighter jets; platform upgrades on track
OPS & TRAINING
28-Feb-24

The acquisition of eight new F-35A fighter planes, in addition to 12 F-35Bs previously announced, are part of a steady, long-term investment to build a strong SAF.

新加坡武装部队医疗小组支持新加坡向加沙提供的援助工作
新加坡武装部队医疗小组支持新加坡向加沙提供的援助工作
OPS & TRAINING
05-Feb-24

Nazirul中校(医生)和 Jimmy Woo三级军事专才很高兴他们能够在新加坡对加沙的人道主义援助工作中起到一定作用。

PASUKAN PERUBATAN SAF MENYOKONG SUMBANGAN BANTUAN S'PURA KEPADA GAZA
PASUKAN PERUBATAN SAF MENYOKONG SUMBANGAN BANTUAN S'PURA KEPADA GAZA
OPS & TRAINING
05-Feb-24

LTC (Dr) Nazirul dan ME3 Jimmy Woo berasa gembira kerana dapat memainkan peranan menghulurkan bantuan kemanusiaan Singapura untuk Gaza.

SAF medical team supporting S'pore aid contributions to Gaza
SAF medical team supporting S'pore aid contributions to Gaza
OPS & TRAINING
05-Feb-24

LTC (Dr) Nazirul Hannan Bin Abdul Aziz and ME3 Jimmy Woo, who recently returned from their deployment in Egypt, share their experiences providing medical assistance to casualties from Gaza.

为新加坡空军部队飞行员优化视觉功能
为新加坡空军部队飞行员优化视觉功能
OPS & TRAINING
26-Jan-24

有近视的飞行员候选人可以选择接受赞助的眼科矫正手术。