Kisah dua jurulatih

Actions
https://www.mindef.gov.sg/web/wcm/connect/pioneer/e1389501-4143-45a3-89be-3144ae862f54/aug17_fs1.jpg?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE.Z18_1QK41482LG0G10Q8NM8IUA1051-e1389501-4143-45a3-89be-3144ae862f54-mZ5rQNK /web/wcm/connect/pioneer/e1389501-4143-45a3-89be-3144ae862f54/aug17_fs1.jpg?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE.Z18_1QK41482LG0G10Q8NM8IUA1051-e1389501-4143-45a3-89be-3144ae862f54-mZ5rQNK /web/portal/pioneer/article/regular-article-detail/2018-dm/malay/23Aug2017_00798-ms
/web/portal/pioneer/article/regular-article-detail/2018-dm/malay/23Aug2017_00798-ms
23Aug2017_00798-ms
23 Aug 2017 | OPS & TRAINING
English 华文

Kisah dua jurulatih

// Kisah oleh Teo Jing Ting 

// Gambar oleh Kenneth Lin & Roy Lim

English 华文

Tugas mereka adalah memindahkan pengalaman ketenteraan mereka dan menggalakkan penetapan minda, kemahiran dan sikap yang betul dalam setiap generasi askar yang dilatih oleh mereka. Mereka melakukannya dengan penuh bangga dan secara profesional.

Tetapi jika anda melihat bahagian luar tenaga pengajar SAF yang agak keras, ia menimbulkan kebimbangan terhadap kesejahteraan askar mereka. Dari sesi kaunseling kepada perkongsian pengalaman, jurulatih melakukannya semua. Berikut adalah kisah dua orang jurulatih yang berkongsi semangat yang sama untuk mengajar dan memupuk.

Semua orang suka Razali

Sepintas lalu, Kapten (CPT) Muhammad Razali Bin Norman tidak nampak seperti jurulatih biasa anda. Kompak dan atletik, beliau menyambut kami dengan senyuman manis dan jabat tangan yang kuat.

Pejabat beliau sangat selesa, dihiasi sentuhan peribadi misalnya plak 2017 "Anugerah Jurulatih Terbaik " 2017, gambar keluarga dan rakan-rakan, patung Avengers dan kerusi perkhemahan Helinox.

Pada usia 33 tahun, CPT Razali telah berkhidmat selama 11 tahun dan jurulatih selama tujuh tahun. "Sebagai jurulatih, anda perlu cergas, mempunyai pengetahuan tentang kualiti kepimpinan dan tegas tentang piawaian yang mendesak (tinggi) daripada pegawai dan kadet pegawai (OCT) anda. Anda juga perlu bersikap rendah diri, bersedia untuk mendengar maklum balas dan mempunyai tahap kesabaran yang tinggi."

Ia nampak banyak untuk diceritakan, tetapi Pegawai Bertanggungjawab Ke-2 Sayap Syarikat Echo dari Sekolah Kadet Pegawai (OCS) seolah-olah semuanya telah digambarkan.

Selain daripada menyampaikan nilai kepimpinan, menyelia latihan senjata dan latihan bahagian perancangan, beliau menambah sentuhan peribadi apabila berinteraksi dengan pegawai dan OCT beliau. Beliau kerap berkongsi tip kecergasan tentang cara pulih dengan cepat daripada kecederaan dan memperbaiki teknik larian dan angkat berat.

"Kadet tahu bahawa saya ada pengetahuan dalam sains sukan, jadi mereka berjumpa saya untuk mendapatkan nasihat. Saya juga belajar tentang pemakanan, jadi saya akan menasihati mereka tentang makanan dan makanan tambahan untuk diambil jika mereka cuba untuk menambah berat badan atau membina otot," terang CPT Razali, yang pada masa kini sedang melanjutkan pengajian ijazah sains sukan.

Sebagai parakaunselor tunggal dalam syarikat, beliau perlu mengendalikan beberapa situasi beremosi. Sebagai contoh, beliau pernah menasihati OCT yang ingin menarik diri daripada kursus disebabkan oleh masalah perhubungan. Selepas berunding dengan CPT Razali, OCT akhirnya membuat keputusan untuk terus kekal dan berjaya melengkapkan kursus.

 

Bersama-sama kita berlatih

Bagi Leftenan ke-2 (2LT) Timothy Cutter, bekerja di bawah CPT Razali selama hampir setahun telah mengajar beliau untuk menjadi lebih memahami apabila membimbing anak buahnya, lebih-lebih lagi apabila berurusan dengan mereka yang mempunyai latar belakang bermasalah.

Menerangkan komander beliau sebagai "salah seorang yang paling disukai ", tenaga pengajar platun yang berusia 20 tahun berkongsi bahawa CPT Razali kerap dilihat tersenyum pada wajahnya dan tidak pernah gagal untuk bertanya khabar para pegawainya.

"Malah semasa pengenala kepada OCT, beliau menggambarkan dirinya sebagai seorang lelaki yang ceria dan mudah didekati dan ini membuatkan mereka tidak takut untuk bertanya soalan kepada beliau. Beliau pakar dalam bidang beliau, namun sangat merendah diri," terang 2LT Cutter.

Beliau mungkin sahaja baru menyertai OCS, namun OCT Teo Jun Quan berasa kagum apabila CPT Razali mengambil usaha mendekati setiap kadet baru dan berlatih bersama mereka.

Memetik contoh bagaimana komander berlari dengan mereka semasa berlakunya tugasan pemindahan mangsa, anggota yang berusia 19 tahun itu menyatakan: "Saya sangat penat, tetapi apabila saya lihat beliau berlari bersama kami, saya tahu yang saya tidak boleh berputus asa. Beliau lebih tua, namun beliau masih berlari bersama kami. Sebagai askar yang lebih muda, kami rasa perlu menyaingi beliau."

"Sebagai seorang jurulatih, anda perlu cergas, berpengatahuan tentang kualiti kepimpinan dan tegas tentang piawaian yang mendesak (tinggi) daripada pegawai dan kadet anda." - CPT Razali

Kepuasan tiada tandingan

Sepanjang tempoh beliau sebagai jurulatih, CPT Razali telah melihat ramai di kalangan kadet beliau berkembang dengan yakin dan menjadi pemimpin yang disegani. Bagi beliau, terserempak dengan bekas pelatih dan mendapat ucapan terima kasih kerana mengubah kehidupan mereka adalah perkara yang kerap berlaku.

"Terdapat rasa pencapaian dan saya rasa bahawa saya telah melakukan perkara yang betul. Malah isteri saya memberitahu saya bahaw pelajar saya sentiasa datang kepada saya dan saya menjawab dalam keadaan bergurau: 'Mungkin kerana saya bagus?'"

Anugerah Teka Jurulatih Terbaik menyatakan segala-galanya.

2WO Lim (kiri) memberi taklimat kepada jurulatih beliau sebelum mereka melaksanakan operasi pertempuran jarak dekat.

Lebih menarik daripada yang disangka

Tegas dan serius, Pegawai Waran ke-2 (2WO) Lim Khoon Kheng nampak betul-betul seperti jurulatih kepada jurulatih. Senyuman sukar dilemparkan pada wajah jejaka yang berumur 39 tahun ini dan setiap langkah yang beliau ambil seolah-olah mengundang rasa takut di kalangan orang bawahannya.

Sebagai salah seorang Ketua Jurulatih Pakar dan Institut Pegawai Waran (SWI), peranan utama 2WO Lim adalah untuk menjaga kebajikan dan kecekapan jurulatih beliau dan memastikan mereka melatih kadet mereka dengan betul.

Seminggu sebelum kelompok baru kadet pakar mendaftar masuk, beliau menjalankan sesi ulang kaji untuk jurulatih beliau untuk memantapkan beberapa perincian, tanpa mengiranya ianya operasi konvensional, pertempuran jarak dekat atau pengendalian senjata. Sebaik sahaja kursus baru bermula, beliau memantau latihan.

Menerangkan diri beliau sebagai seorang ketua yang mendesak, 2WO Lim mengakui memalukan jurulatih beliau secara tidak sedar pada masa-masa tertentu dengan membetulkan kesalahan mereka di hadapan kadet lain apabila mereka melakukan sesuatu kesalahan.

"Kadang-kadang apabila sesuatu yang tidak kena berlaku, anda hanya mahu campur tangan dan menyelesaikannya dengan segera," jelas beliau.

Beliau kini lebih menyedari tentang perkara ini dan menunggu waktu rehat yang sesuai atau menarik jurulatih ke tepi sebelum beliau memberikan maklum balas, walaupun tabiat lama masih wujud sekali-sekala.

"Anda tahu bahawa anda telah menjalankan tugas dengan baik apabila anda menghasilkan kadet dan jurulatih yang berkualiti." 
- 2WO Lim

 

Kasar di luar, lembut di hati

Walaupun 2WO Lim nampak tidak mesra pada mulanya, beliau bersikap penyayang pada anggotanya dan bersedia untuk menjadi pendengar setia dan memberikan nasihat kepada mereka yang memerlukan bantuan.

Mengimbas kembali satu kejadian di mana beliau mengambil inisiatif menenangkan seorang anggota kerahan yang bermasalah: "Sarjan itu selalu lewat untuk latihan dan tidak berpakaian yang sopan pada masa-masa tertentu. Selepas memerhatikan beliau buat seketika, saya memutuskan untuk bercakap dengan beliau dan menggalakkan beliau untuk berubah. Hanya selepas tiga perbualan, beliau berkongsi dengan saya yang beliau berhadapan dengan masalah keluarga dan kewangan."

Bakal ayah itu seterusnya menasihati sarjan dan bersedia mendengar masalah beliau bila-bila masa diperlukan. Selepas melalui begitu banyak sesi, sarjan tersebut akhirnya memahami hati ketua jurulatihnya dan mengambil keputusan untuk melakukan yang terbaik hingga beliau melengkapkan Perkhidmatan Negaranya.

Seorang yang telah melihat kesopanan 2WO Lim pada masa lalu ialah 3WO John Foo.

Pembantu Ketua Jurulatih yang berumur 33 tahun dari SWI ini telah bekerja di bawah beliau selama hampir lapan bulan dan telah menyaksikan anak didiknya itu meluangkan masa untuk memberikan nasihat dan memeriksa anggota kerahan beliau secara berkala, terutamanya jika beliau tahu mereka menghadapi masalah.

"Selepas menyedari saya mempunyai sedikit masalah keluarga, 2WO Lim kerap menggalakkan saya untuk mengundur diri lebih awal untuk menjaga emak saya. Beliau juga akan menjadi pendengar setia bagi permasalahan saya dari masa ke masa."

Pengaruh positif

Dengan setiap kelompok baru jurulatih, 2WO Lim tahu bahawa terdapat keperluan untuk meningkatkan metodologi latihan dan berkomunikasi dengan mereka. Beliau juga menyatakan keinginan untuk menghilangkan sikap keras dan tegas beliau supaya dapat mendekati jurulatih beliau dengan lebih baik.

"Saya harap dapat menukar keperibadian keras saya dan mempunyai hubungan peribadi dengan jurulatih saya. Dengan cara itu, kami boleh memahami antara satu sama lain dengan lebih baik."

Apabila ditanya apa yang beliau suka tentang kerja beliau, 2WO Lim menyatakan bahawa ia adalah keseronokan dapat mempengaruhi generasi akan datang secara positif.

"Anda tahu bahawa anda telah melakukan yang terbaik apabila anda melahirkan kadet dan jurulatih yang berkualiti. Ia adalah pengganda kuasa dalam jangka panjang, seluruh piawaian akan ditingkatkan," tegas beliau dengan penuh keyakinan.

"Saya bangga dengan jurulatih saya."